Introducing our new Visitor Centre…

...we're so OX-cited to share it with you!

The Ox Shed has been built on the site of the farm’s old livestock barn and triples the size of our existing Visitor Centre facilities. It has been sympathetically designed, taking the original use of the site as inspiration, whilst bringing the Farm Park’s facilities up to date with beautiful aesthetics, eco-friendly features and visitor comfort at the forefront of the process. We’re delighted to open its doors to you all and can’t wait to hear what you think. The Ox Shed will be open to the public from 9am – 5pm every day and is free to enter.

 

Inside ‘The Ox Shed’

We’ve had a fantastic team on site during the renovation, who have worked so hard to make The Ox Shed happen. It’s a brilliant space which we really hope visitors will enjoy for years to come. The outlook from the terrace towards Stow-on-the-Wold and beyond is breathtaking and we can’t think of a nicer view to soak up whilst enjoying a coffee and a slice of cake.

Baby change facilities have been incorporated into all of the new WC areas, the restaurant now seats up to 130 and the new commercial kitchen means that we can extend the range of what’s on offer for foodies, with a new menu coming soon.

We’ve used local craftspeople and businesses throughout the project. The work surfaces and tables have all been individually constructed from oak and the restaurant table legs are handcrafted by a local duo of design engineers.

Local craftsmen have used materials from the construction of the building to create a unique decorative finish and keep waste materials to a minimum. There’s pallet wood wall cladding in the restaurant and the beautiful design of the new Rare Breed bar incorporates used scaffold boards.

The new facilities provide 380 square metres of retail space and we’ve been sourcing some great ranges of local products. The shop space features some lovely touches, with recycled cable reels and unique display pieces that have been purpose built for us. Also, look out for an old galvanised water barrow which we still occasionally use on the farm!

 

 

The Story of the Building

The new Visitor Centre is built on the site of a traditional Cotswold stone livestock barn, which was first used to house cattle, hence the name ‘The Ox Shed’.

It later became the Farm Park’s first restaurant until, in 1985, the barn became structurally unsound and had to be knocked down and replaced.

The design of the new building incorporates all the aspects of traditional farm buildings; British green oak featheredge boarding, a corrugated tin roof and Cotswold stone, which has been recycled from the old hovel building that our regulars will remember as an outdoor seating area for the old café.

The completed building (designed by Tyack Architects) now appears as a range of traditional farm buildings, situated around a central courtyard. The outside space in front of the restaurant’s glazed aspect has been terraced to really make the most of the outstanding views.

Whilst remaining faithful to the original use of the site, we’ve also kept one eye firmly fixed on our values of supporting local business and being environmentally conscious. All contractors used on site came from within a 15 mile radius and all of the stone used in the building is from a quarry adjacent to the farm, less than a mile down the road. The water is supplied by our own bore hole, all lighting is LED and air source heat pumps enable us to use the solar panels on the roof of the Animal Barn.

 

We love it, and really hope you do too.